- 7-8 κολοκύθια
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
- 2 κούπες ψιλοκομμένο άνηθο
- μαϊντανό, δυόσμο
- 3 κούπες τυρί Ζακύνθου τριμμένο
- λίγο λάδι
- αλάτι, πιπέρι
- 1 δόση σφικτή μπεσαμέλ
- 2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό - 2 μαλακό
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 2 κ.σ. λάδι
Εκτέλεση:
- Τρίβω στο χοντρό του τρίφτη τα κολοκύθια και τα αφήνω στην άκρη να στραγγίσουν στο σουρωτήρι
- Σοτάρω τα ξερά και φρέσκα κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα με ελαιόλαδο
- Στην συνέχεια προσθέτω τα κολοκύθια που έχω στύψει πολύ καλά, με τα χέρια
- Συνεχίζω το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκύθια
- Προσθέτω και τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνω με προσοχή και σβήνω την φωτιά
- (τα λαχανικά πρέπει να είναι τραγανά)
- Ετοιμάζω την μπεσαμέλ με 3 κ.σ. βούτυρο, 4 κ.σ. αλεύρι, 1+ μισό φλιτζάνι γάλα, 1 αυγό
- Όταν είναι έτοιμη η μπεσαμέλ, ρίχνω μέσα το τυρί και μέσα σε αυτό το μίγμα ρίχνω το μίγμα με τα κολοκύθια και ανακατεύω ελαφρά
- Λαδώνω μεγάλο ταψί και βάζω τα 3 φύλλα κάτω, όλα λαδωμένα, στην μέση την γέμιση και 2 φύλλα επάνω
- Λαδώνω, χαράζω την πίτα και βρέχω ελαφρά
- Ψήνω στους 200 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα στην τελευταία σχάρα του φούρνου
Λίγα μυστικά ακόμα
- Το τυρί είναι πολύ πικάντικο και πρέπει να προσέξετε το αλάτι
- Είναι παραδοσιακό τυρί της Ζακύνθου και ωριμάζει μέσα σε λάδι, λέγεται και λαδοτύρι
- Αν θέλετε προσθέστε κάποιο άλλο τυρί ,π.χ. φέτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου