11 Απριλίου 2011

Γίγαντες




Υλικά: 
  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 3-4 κλονάρια σέλινο
  • 1 ολόκληρο κρεμμύδι
  • 4-5 κόκκους μαύρο πιπέρι
για τη σάλτσα
  • 5 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κιλό ντομάτες φρέσκιες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 3/4 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: 
Μουσκεύουμε από το βράδυ τους γίγαντες.
Την επόμενη μέρα ρίχνουμε το νερό, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε το σέλινο, το κρεμμύδι ολόκληρο και τους κόκκους πιπεριού και τους αφήνουμε να βράσουν αρκετά (να μη λιώσουν).
Όταν ψηθούν, βγάζουμε τα λαχανικά και το πιπέρι από μέσα και τους σουρώνουμε. Αν θέλουμε κρατάμε λίγο από το ζωμό.

σάλτσα
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο ψιλοκομμένα.
Μετά προσθέτουμε την πιπεριά και τη ντομάτα. Προσθέτουμε λίγο νερό και βράζουμε τη σάλτσα για 15-20 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε  το μαϊντανό, τον άνηθο και την πιπεριά ψιλοκομμένα.
Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε τους γίγαντες σε ένα ταψί. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε πάνω από τους γίγαντες ροδέλες ντομάτας διάσπαρτες, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω.
Ψήνουμε στους 200oC για 40 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό (αν θέλουμε από το νερό που βράσαμε τους γίγαντες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου